България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Талантливата Теди се нуждае от помощта ви, за да участва на Олимпиада

Как се става шампион без подкрепа от държавата? Говори сноубордистката Теодора Илиева 

07.11.2019 | 10:05 Редактор: Тодор Петров

Българска състезателка по сноуборд крос има нужда от средства, за да отиде на Зимните младежки олимпийски игри през 2020 г. в Лозана. 15-годишната Теодора Илиева има десетки международни награди, но е принудена да финансира подготовката си сама.

"Средствата за подготовката са изцяло от родителите и клуба ми. Подготовката изисква много лагери в чужбина, само там тренираме в момента. В България тренираме във фитнес зала", започна разказа си Теди пред екип на Bulgaria ON AIR.

"Налага ни се да тренираме изцяло в чужбина, тъй като в България не се поддържат сноуборд крос трасета. Дори в зимния сезон няма такива трасета и се налага да ходим в Австрия, Швейцария, Италия, Франция", обясни помощник-треньорът на Теди - Бианка Стефанова.

Само с един активен състезателен сезон Теди е взела участие в 19 международни състезания за юноши, в които е записала доста добри успехи. Благодарение на нейното класиране на Световното юношеско първенство тя печели и квота за Зимните младежки олимпийски игри.

"Разходите са огромни. За подготовката за Олимпиадата разходите ни са 30-35 хил. лева. Това е минимумът. Ограничили сме се от много неща и не може да следваме програмата, която следва нашата конкуренция", подчерта Бианка Стефанова в ефира на "България сутрин".

Екипът на Теди е търсил помощ от държавата, получил е такава, но тя е съсвсем символична - 600 долара от Българския олимпийски комитет. Тези пари обаче не стигат дори за сезонната карта за пистите в Австрия, където Теди ще тренира за Олимпиадата.

"Това, че не ме подкрепят ми дава още повече стимул да им покажа, че ще успея и без тяхната подкрепа. Аз го мога и ще го направя", категорична е талантливата ни сноубордистка. 

Теодора Илиева обаче призна, че се е замисляла дали да не се състезава за друга държава. А предложения към СК състезателката на "Борд Райдър" изобщо не липсват.

Вече е открита е дарителска сметка, чрез която всеки може да помогне на младата сноубордистка да продължи да се развива и да вземе участие в Олимпийските игри.

Всеки желаещ може да помогне на Теодора Илиева ТУК

Репортаж на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК