Ниската избирателна активност - обида за нацията

Коментар на Тити Папазов и Соня Момчилова пред Bulgaria ON AIR

03.11.2019 | 20:11 Редактор: Василена Василева

"Крайно време е на местни избори участие да започнат да вземат отделни личности, а не партии. На тези избори гласувах и на двата тура, защото това е най-важното. Активност от близо 35% обаче е обида за нацията. Всички страдаме от това", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR треньорът на баскетболния "Левски-Лукойл" Константин Папазов.

Той отбеляза, че фактите говорят сами за себе си и е ясно, че вотът често бива манипулиран.

"Ако някой е имал волята изборите да бъдат честни, то те щяха да бъдат такива. Това, че можеш да си продадеш гласа, доказва колко е ниско нивото на нацията. И цялото ни общество е виновно за това. А управляващите съответно ще се възползват", допълни още Тити Папазов.

По думите му българите се опитвали да бъдат много активни в периода на управлението на определена партия или личност. Често обаче онези, които не вземали участие в изборите, били най-активни в критиката.

На първия тур в София разликата между двамата кандидати – Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ и СДС, и независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП и десни партии, беше 9%.

"Не се чувствам представена в нито един от двата случая. Но гласувах, защото смятам, че е много важно да се даде отпор на случващото се", посочи PR експертът Соня Момчилова.

По думите ѝ традиционно в София десните избиратели са онези, които ще определят крайния резултат от вота.

"Гласуването е нещо изключително отговорно. Хората по малките населени места обаче живеят в такава мизерия, че е напълно обясним фактът, че не се интересуват от избирателна активност, права и свободи", подчерта Момчилова.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК