България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първан Симеонов: БСП е партия с "таван", в ГЕРБ има "износване"

Той обясни, че Борис Бонев не е изненада и хората търсят свежест

01.11.2019 | 09:30 Редактор: Ивет Арабова

"Борис Бонев не беше изненада на изборите, от много време има търсене на нови и свежи лица. Навсякъде, където партии издигат по-свежи кандидатури, се получава пробив. Хората в България искат през определен период от време да се сменят хората", каза политологът Първан Симеонов в студиото на "България сутрин", коментирайки резултатите от първия тур на местните избори.

Според него БСП е партия, която има своя таван, а "износването" на ГЕРБ се вижда най-ясно в София.

"От няколко години насам г-жа Фандъкова не е това, което беше. Много стана критиката срещу нея, а и този път има силен опонент. За първи път ГЕРБ направи много масирана кампания в София. На такива кампании печели този, който прави по-малко грешки", заяви Първан Симеонов.

По думите му БСП не са много мобилизирани зад кандидатурата на Манолова, може би грешката при тях била взаимна.

"ГЕРБ в тази кампания за първи път се впуснаха в директния бой. Трудно е да се каже кого ще подкрепят хората, гласували за по-малките кандидати на изборите. Подозирам, че ще се поразпилее този вот. Бонев си усети цената, когато си видя резултатите, затова се дистанцира от лагерите на Манолова и Фандъкова", каза още политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" подкрепи тезата, че паралелното броене вечерта хваща всички грешки и е точно до милиметър.

"В София са гласували около 450 000 души, много невалидни бюлетини имаше. Градската мълва е, че това е била повелята - да се правят невалидни бюлетини. Политическите нрави у нас водят точно до квадратчето "Не подрепям никого". Много често пипаме изборните правила и оттам идват много грешки после", обясни Симеонов.

Вижте видеото с целия разговор с Първан Симеонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК