България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекарски апел: Мъже, преглеждайте се, ракът на простатата е тих убиец

Заболяването е лечимо при ранно диагностициране

01.11.2019 | 08:33 Редактор: Тодор Петров

С първия ден на ноември идва и стартът на движението "Мовембър" и кампанията #давдигнемшум, призоваващи мъжете да си пуснат мустаци. Причната е сериозен опит да се привлече вниманието към едно от най-коварните заболявания при мъжете.

Всяка година близо 3000 мъже се разболяват от рак на простатната жлеза, а една трета от тях умират заради закъсняла диагноза. Поради тази причина на дневен ред излиза въпросът за отговорното поведение и безценните прегледи за мъжкото урологично здраве.

"Много от мъжете ги е страх да отидат на преглед, тъй като си мислят, че има болка. Много от тях си мислят, че на тях няма да им се случи. Това е изключително сериозно заболяване. Все повече мъже обаче започват да ходят на профилактични прегледи. Целта ни е да достигнем до всички", коментира урологът д-р Георги Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че ракът на простата води го голяма смъртност и се нарежда веднага след рака на белите дробове в негативната класация. Ако обаче бъде диагностициран в ранна фаза, той може да бъде излекуван радикално чрез отстраняване на простатната жлеза заедно със семенните мехурчета.

Д-р Христина Пакерова, която е лабораторен лекар, показа специалните символи на кампанията - мустак и синя лента. Те целят да покажат мъжествеността, тъй като в миналото мустакът е бил основен атрибут и неизменна част от мъжете. 

"Цялата процедура по профилактиката и лечението стартира с конвенционално изследване, което се прави на много места и е утвърдено - туморен маркер (PSA) на простатната жлеза. Това е кръвно изследване, взима се много малко количество кръв, резултатът е бърз. Заедно с прегледа изследването дава около 100% диагноза", разясни д-р Пакерова пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Георгиев подчерта, че обстойният преглед може да ни даде цялостна картина, тъй като заболяването няма симптоми. Ракът на простатната жлеза е тих убиец, настоя той.

"Все повече хващаме това заболяване при по-млади мъже - активно работещи и с нормален сексуален живот. При пациенти, които имат генетично обременяване, рискът е 50% по-висок. След 60-годишна възраст профилактиката може да започне на всеки 6 месеца", посочи още специалистът.

"Мъжете трябва да мислят целогодишно по този въпрос. Това е нещо проследимо и предотвратимо", завърши д-р Пакерова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК