България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво определя разликата в икономическото развитие у нас?

Експертите Георги Стоев и проф. Ганчо Ганчев коментират темата

27.10.2019 | 12:05 Редактор: Ралица Братанова

За последните 3 години всички български региони бележат растеж. Разликата в икономическото им развитие обаче остава, както по оста Север-Юг, така и между големите и малките градове в страната. 

Според проф. Ганчо Ганчев европейските фондове остават насочени към по-големите градове.

"Имаме съчетание на пазарен механизъм и административна политика, което води към централизация", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Относно демографската криза в страната Георги Стоев посочи, че Пловдив отбелязва механичен прираст.

"Повече хора се регистрират, отколкото напускат града. За пръв път миналата година бяха завръщащи се от чужбина", обясни той.

По думите му статистиката не позволява да се провери дали притокът на хора от чужбина са българи, които се връщат или чужденци, които идват да живеят у нас.

Ганчо Ганчев коментира, че трябва да има някаква намеса на инфраструктурно ниво, за да могат да се развиват и по-малките градове.

"Общини, които не са свързани с пътища, няма как да се свържат с доставчици", обясни той в студиото на Bulgaria ON AIR "Голямото наместване".

Стоев посочи обаче, че например има магистрала, която свързва Истанбул с Хасково, но Хасково не "ври и кипи". 

"Имаме база, но трябва да се направи една стъпка над това. Ако смятаме, че с една магистрала ще решим проблема на Северна България например, това е мит", заяви той.

По думите на Ганев местните власти трябва да имат определен административен капацитет, за да привлекат чуждестранни инвеститори. Според него Северна България трябва да се насочи по-скоро към Европа.

"Имаме страхотни градове с традиции в тежката индустрия, трябва да ги свържем не със София, а с Европа", съгласи се Стоев.  

Според тях гласуването е от значение, тъй като местните власти имат своята роля в развитието на икономиката. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК