България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ролята на кмета за развитието на града е нищожна, смятат икономисти

Северозападният регион остава сред 10-те най-неконкурентни в ЕС

27.10.2019 | 09:45 Редактор: Василена Василева

Северозападният регион остава сред 10-те най-неконкурентни региони в ЕС, сочи икономическо проучване на Европейската комисия, което изследва кои части на Стария континент са най-привлекателни за фирмите и гражданите. За последните 3 години всички български региони бележат растеж. Но изостават в сфери като здравеопазване, образование и инфраструктура.

За 3 години регионалният индекс по конкурентоспособност в Северозападния регион се е повишил от 1.9 до 7.6 пункта. Той обаче остава най-бедният в Европейския съюз с най-ниска стойност на Брутния вътрешен продукт на глава от населението - 29% от средното за Общността.

"Неблагоприятен принос за това има и финансирането. Във Видин например се наблюдава изоставане от средното ниво на БВП на глава от населението. За съжаление обаче кметовете на съответните населени места от своя страна нямат свобода на действие и не могат да направят кой знае какво", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR икономистът Григор Сарийски.

Той отбеляза, че у нас всички средства се разпределят или централизирано от Министерството на финансите, или от еврофондовете. А когато ставало въпрос за деценнтрализация на обезлюдени населени места, трябвало много да се внимава, тъй като несъмнено това би довело съответните последици.

"Ролята на кмета и на местната власт за това един град да върви към развитие е нищожна. На места, където има големи количества еврофондове се появяват проблеми, свързани с дълговете. Те започват да се трупат, а местната власт създава инфраструктури, които не може да изплати", каза икономистът Стоян Панчев в студиото на Ивайло Лаков.

Той отбеляза, че заложеното в Проектобюджета за 2020 г. дава нови възможности за конкуренция и продуктивност. Но при условие, че данъците или поне една част от тях бъдат прехвърлени.

"Надпеварата е за това кой ще усвои повече еврофондове и ще създаде повче индустриални зони. Северозападният регион е много интересен за автомобилната индустрия. Има огромни перспективи за производство", допълни още Сирийски.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК