България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолози: Съвсем различна политическа ситуация в СОС след вота

Кольо Колев и Цветозар Томов с равносметка за предизборната кампания

25.10.2019 | 09:10 Редактор: Ралица Братанова

В края на деня предизборната кампания за вота за кметове и общински съветници ще бъде закрита. Събота е ден за размисъл, а на 27 октомври над 6,2 млн. души ще упражнят правото си на глас.

"Има разлика в предизборната кампания. Свикнали сме да казваме, че при местните избори тя е мръсна. Като цяло тя беше насочена мирно и кротко. Замяната на едното с другото може би е позитивна, ако не гледаме качеството на кандидатите", коментира социологът Кольо Колев в "България сутрин".

Според него кандидатите за местни избори тази година не са достатъчно добре подготвени.

Бившият член на ЦИК Цветозар Томов допълни, че освен това съществува интерес към местните избори и от хора, които имат съдебно минало.

Според него в София ще се получи интересен ефект и той ще бъде, че листата на "Демократична България" ще има блокираща квота, непозволяваща възникването на мнозинство освен между БСП и ГЕРБ. И това ще означава, че няма да има функциониращ общински съвет. 

"Ще има съвсем различна политическа ситуация в общинския съвет", категоричен бе той.

Колев се съгласи, че ситуацията в общинския съвет ще бъде съвършено различна.

"Висока активност в София няма да видим в неделя. Ще видим традиционно ниска активност", прогнозира Томов.

По думите на Колев има омерзение към политиците и това не е българска характеристика, а се наблюдава в цяла Европа. От друга страна, в София има интрига и тя ще повиши интереса на избирателите.

"Балотаж ще има абсолютно сигурно. Ще бъде между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Ще има добро представяне и на Борислав Игнатов, и на Борис Бонев. Няма да има изненади в това отношение", коментира Колев.

Той допълни, че изненади може да има в съотношението на гласовете между кандидатите.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте Facebook страницата ни ТУК