България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

София - минало, настояще, бъдеще...

Градът е обявен за столица през 1879 година

24.10.2019 | 10:15 Редактор: Юлия Христова

София е градът, изискващ най-голям управленски капацитет. Никой не може да се ангажира с точни данни колко хора живеят, работят и учат в столицата. Според официалната статистика около 1,300 млн, а според неофициалната - близо 2 млн., или 1/3 от населението на страната. 

Виктор Борисов ни среща с двама популярни кореняк софиянци – актрисата Искра Радева и журналистa Драгимир Симеонов, в един разговор за миналото, настоящето и бъдещето на София. 

"Не гледам на онази София като на тази в момента. Като на два различни организма гледам. Онази от детството ми, със своите и добри и лоши черти, и тази от зрелия ми период пак със своите добри и лоши черти – две – различни, но и самият аз съм различен", казва Драгомир Симеонов. 

"Е, доста по-различна беше, не беше така космополитна, каквато е сега, беше по-спокойна. Аз бях много бясно дете и в часовете, в които не учих, бях на улицата. Никога не се притесняваха така родителите ни. Сега е доста по-сложно в това отношение, но каквато и да е и тогава и сега – това е моят любим град", спомня си актрисата Искра Радева. 

Първите хора по тези земи са се заселили XI век преди Христа. Но София е обявена за столица чак през 1879 година. Времето обаче размива  друга граница - между софиянци и столичани, някои в повече.

София е най-големият град в България, тук е съсредоточена и основната част от държавната администрация. Тук са метрото и трамваите, каквито няма в нито един друг град у нас. Столицата разполага с квартали, чието население е по-голямо от Пловдив. А кой ще е новият кмет на София, ще решат жителите на столицата. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК