България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Френски философ: Европейските демокрации са джуджета, Китай е новата първа сила

Публичното пространство се е превърналото в дива джунгла, смята Пиер-Анри Тавоайо

16.10.2019 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

Имат ли почва референдумите по гражданска инициатива в Европа, трябва ли да се въведат нови правила в интернет и защо популизмът набира такава скорост в западния свят?

Тези и още теми коментира за Bulgaria ON AIR френският политически философ, преподавател в Сорбоната и специалист по въпросите на управлението и властта – Пиер-Анри Тавоайо. С него разговаря Цветана Балабанова. 

"Народът трябва да управлява. Това е и дефиницията на Линкълн за демокрацията. Управление на народа, от народа и за народа. Една гениална дефиниция, която е много трудно да се приложи на практика, защото не знаем какво точно са управляващите и кой е този всевластен народ", обясни той, запитан кой трябва да управлява.

По думите му затъваме в популизъм, щом някой дойде и каже: Народът, това съм аз. Тавоайо е категоричен, че народът не е един образ или лице, което да срещнеш, а е метод. 

На мнение е, че демокрациите ни са станали твърде неефективни и именно това води до кризи. Гражданите имат чувството, че хората, които са избрали, не могат да решат проблемите им.

"В момента европейските демокрации са джуджета, които се карат помежду си и не виждат, че на световната сцена има нова първа сила - Китай. Голямата игра е между Китай и САЩ - това е катастрофа. Надявам се ЕС да се превърне в самостоятелна сила, наравно с Русия, Китай и САЩ", коментира Тавоайо.

"Родиха се фалшивите новини, масовата манипулация... Публичното ни пространство е преобърнато наопаки и още не сме съвсем сигурни как да се ориентираме в него. Резултатът е, че имаме дебат в криза. Ще успеем да се справим, но трябва да определим правила в превърналото се в дива джунгла публично пространство, в което истината и лъжата се размиват. Трябва да наложим граници и да поставим пазачи", каза още философът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Но в същото време подчерта важността на това да избегнем цензурата. Интернет гигантите като Google, Apple и Facebook трябва да носят отговорност за съдържанието си, смята Пиер-Анри Тавоайо.

"Във всеки вестник има отговорен редактор, той носи наказателна отговорност. Може да бъде осъден в случай на клевета. Социалните мрежи ще бъдат принудени да носят отговорност за своето съдържание", посочи философът за зрителите на "България сутрин".

Гледайте видеото с цялото интервю на Цветана Балабанова! 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК