България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

ЦИК с мерки срещу хаоса и ексцесиите при събиране на бюлетините

Нямаме сигнали за купуване на гласове, заявиха от Централната избирателна комисия

14.10.2019 | 09:13 Редактор: Ивет Арабова

"ЦИК още на 2 септември излезе с решение. Предложихме на Общинската избирателна комисия в София да бъде разделена в 3 различни пункта, като се осъществява конферентна връзка. Общинската избирателна комисия реши приемането на бюлетини да бъде по друг начин - всички ще бъдат в "Арена Армеец", но вътре в залата ще има три пункта. Надявам се да има добра организация, редът се определя от Общинската избирателна комисия". Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че ЦИК е предложила друг вариант, за да не се получават ексцесии.

"Секционните избирателни комисии в страната вече са назначени, започват и обучения. Опитахме се финансово да ги компенсираме добре, тъй като този труд не е никак лек. Надяваме се да успеем да проведем едно адекватно, добро обучение. Призовавам партиите да не сменят в последния момент членове на секнционни избирателни комисии", коментира Цанева.

По думите ѝ по-сложна ще бъде обработката на бюлетините за общински съветници, тъй като там има и преференции.

"До този момент за купуване на гласове няма сигнали, които са постъпили в ЦИК. Имаме такива, че социологически изследвания, които се публикуват, не са с необходимата информация. Апелирам да бъдат добре обучени членовете на секционните комисии, за да протича изборният ден по-лесно", обясни говорителят на ЦИК в ефира на Bulgaria ON AIR:

Вижте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.