България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Казусът "Полфрийман" - рестарт на делото или убиец на свобода?

Законодателство на базата на обществени очаквания не се прави, посочи Роман Василев

07.10.2019 | 08:43 Редактор: Юлия Христова

Върховният касационен съд се събира, за да разгледа искането на главния прокурор за възобновяване на делото срещу австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в затвора. Полфрийман беше условно предсрочно освободен от състав на Софийския апелативен съд с окончателно определение на председателя Калин Калпакчиев. Решението беше прието разнопосочно от различни кръгове. 

"Mоже да се гадае какво ще се случи, не вярвам, че ще се случи чудо", каза в студиото на "България сутрин" бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев. 

По думите вероятно по казуса имаме вземане на решение по трети компонент - вътрешно убеждение. 

"Не можем да гадаем дали ще има възобновяване на делото. Законодателство на базата на обществените очаквания не се прави", подчерта още той пред Bulgaria ON AIR. 

Според Василев поведението на Полфрийман не кореспондирало с предпоставки, че се е поправил, което е основна причина той да се върне към нормален начин на живот, тоест да бъде освободен. 

"Не си спомням за подобен случай в практиката си. Имаме лошия навик, когато нещо стане, да търсим проблем в законодателството", допълни събеседникът. 

Десетки излязоха на протест пред Съдебната палата в София. Заседанието по случая се следи от редица международни медии, а дали ще му се даде ход не е ясно.

"Готови сме да се борим за справедливост, смятаме, че този скандален случай не бива да бъде потулен. Етичният кодекс е нарушен, съдия Калин Калпакчиев има сблъсък на интереси. За нас е неморално и Полфрийман не трябва да бъде освобождаван. Трябва да излежи присъдата си", посочиха част от протестиращите. 

Самият Джок Полфрийман не присъства на заседанието, той е представляван от адвоката си.

Убийството на Андрей Монов се случи на 28 декември 2007 година в центъра на София. 20-годишният български студент е наръган смъртоносно с нож, докато отива на дискотека със свои приятели. Полфрийман твърди, че е действал при самоотбрана след спречкване с групата младежи, сред които е и Монов. 

Магистратите го осъждат на 20 години затвор. За времето си зад решетките Полфрийман на два пъти иска да бъде предсрочно освободен. Вторият му опит се оказва успешен. 

Сега казусът "Полфрийман" попада отново на съдебната скамейка, а рестарт или край на магистратските борби с него ще сложи ВКС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК