България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вирусите вече ни атакуват. Да се ваксинираме ли?

Осигурени са безплатни имунизации за хората над 65-годишна възраст

07.10.2019 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Процентът на решилите да си поставят противогрипна ваксина остава много по-нисък от този на хората, които не желаят да го направят. Този сезон ще бъдат поставяни безплатни ваксини на хората над 65-годишна възраст.

"Младите и здрави организми би трябвало да се справят с това заболяване без особени рискове за здравето. За хората над 65 години грипното заболяване води до обостряне на основното заболяване и много повече проблеми. Това искаме да избегнем и решихме, че ще започнем точно с тази група", заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в "България сутрин".

Ваксините за възрастните хора ще пристигнат в последната седмица на октомври. Те ще имат два месеца през общопрактикуващия лекар да заявят, че имат желание да бъдат имунизирани. Ще има и ваксини на свободния пазар в аптеките.

По думите на д-р Кунчев стремежът е преди среща с дивия вирус организмът вече да е изработил антитела. Те се появяват напълно 21-22 дни след ваксинирането.

"Грипът е изключително променлив. Световната здравна организация препоръча 4 щама - някои от тях са ни известни. На първо място от групата на H1N1е "Бризбейн", регистриран 2018 г. - не е много познат и малко хора имат антитела срещу него. Имаме стар познайник - "Канзас". От групата на Б са покрити "Ямагата" и "Виктория", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Човек рядко ходи на лекар, рядко спира да работи, кара го на крак. Носът се запушва, кихаме, кашлица се появява. При възрастните и малките деца трябва да сmе по-внимателни", подчерта д-р Ангел Кунчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК