България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Петя и вълкът" запознава най-малките с класическата музика

На 13 октомври от 10:30 ч. в зала "България" ще се проведе първият концерт за "Фортисимо Фамилия"

01.10.2019 | 11:16 Редактор: Ралица Братанова

На 13 октомври от 10:30 ч. в зала "България" ще се проведе първият концерт за "Фортисимо Фамилия" по произведението "Петя и вълкът".

Разказвачи на симфоничната приказка са Иван Юруков и Мая Бежанска, диригент е Славил Димитров.

Музикалната приказка е написана от композитора Сергей Прокофиев през 1936 година и целта ѝ е да запознае най-малките слушатели на класическа музика с това как звучат основните музикални инструменти в симфоничния оркестър.

"Това е една от най-популярните приказки за деца. Стинг е бил вълкът, Бил Клинтън също", сподели директорът на детска музикално-образователна програма "Фортисимо Фамилия" Александър Чобанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му децата ще могат да чуят как всеки един инструмент разказва история.

"Намерен е страхотен подход за това децата да почувстват музиката. В това произведение се казва кой е музикалният инструмент, коя линия води, какъв характер има, защо точно той участва в този герой. По този начин те разбират и за инструмента, и за самото произведение", разказа актрисата Мая Бежанска в "България сутрин".

Тя коментира, че децата обичат разказа и да приемат нещата чрез смях.

Александър Чобанов сподели, че в Камерна зала се връщат и приказките за отделните инструменти, които разказват за характеристиките на всеки от тях.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК