България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Най-важно за хората е кметът да е честен и некорумпиран

Социолог: Хората подценяват по-младите кандидати

27.09.2019 | 09:46 Редактор: Ивет Арабова

Остава точно месец до местните избори, а от днес кандидатите вече стартираха официално кампанията си. Социолозите опитаха да намерят отговор на въпроса "Какъв е профилът на идеалния кмет".

"Проучването целеше да се открие профила на идеалния кмет според българите. Основни индикатори се оказаха честността, корупцията. Полът не е от толкова съществено значение. Хората по-често асоциират кметската позиция с мъж, в столицата обаче това не е така", каза в студиото на "България сутрин" социологът от изследователски център "Тренд" Анастас Стефанов.

Стефанов обясни, че традиционно в хората има подценяване на по-младите кандидати.

"В българското общество има осезаем дефицит на справедливост като усещане. Нормално е тогава хората да реферират именно към качества като честност. Разбира се, че за по-възрастните от по-голям приоритет е партийната принадлежност. При по-младите в по-голяма степен важи мажоритарният принцип", коментира социологът.

По думите му няма високи дялове на българите, които имат самочувствието, че биха се справили с ролята на градоначалници.

"Много е важно кандидатът да е разпознаваем. В различни проучвания сме установявали, че разпознаваемостта прави кандидатурата по-предпочитана. В малките населени места хората искат да познават кмета, едва ли не да се израснали с него" каза още Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК