България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Тодор Бояджиев разкрива тайните на известен немски разузнавач

Той станал приятел с Маркус Волф след падането на Берлинската стена

26.09.2019 | 10:23 Редактор: Ивет Арабова

"Днес е премиерата на книгата "Тайни и загадки на "Тихия фронт". Много интересна книга от българския журналист Венелин Минев, чието подзаглавие  е "Големи български разузнавачи". Авторът е решил да ме включи в тази група, въпреки че аз не се виждам в нея", каза бившият разузнавач ген. Тодор Бояджиев в студиото "България сутрин"

Ген. Бояджиев сподели, че в книгата са описани големите разузнавачи след 9 септември. Според него разузнаването е професия с човешко лице и не е необходимо да се героизира.

"Има разузнавачи, които предават собствената си държава и служат на чужда. Даже и тези преди 9 септември, които са работили за разузнаването, тогава са защитавали конкретния държавен интерес. Приемам факта, че вече всичко може да се намери и тайни няма", коментира Тодор Бояджиев.

Той разказа за "човека без лице" Маркус Волф - ръководител на разузнаването на ГДР.

"Познавам Волф много близко, до падането на Берлинската стена беше на върха на немското разузнаване. Той беше големият шеф, а аз бях чирак тогава. След падането на стената той стана за мен Миша Волф, а аз за него - Тодор, роди се приятелство между нас. Той поиска престой в България за 2-3 месеца, докато отмине шумотевицата. Това е описано в книгата ми за Маркус", сподели Тодор Бояджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

В книгата си той описва шпионските "тройки" на разузнавача Маркус Волф.

"Обществото е лишено от информация за тези служби. Тази професия се героизира, а неинформираното общество е лесно за манипулиране. Затова искам да дам информация как изглеждат наистина службите. Няма нищо шпионско в скандала с Русия. Фактът, че има документи, които се публикуват, доказват, че нищо не е било крито", заключи ген. Бояджиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК