България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Истински срещу фалшиви социологически проучвания

Някои агенции услужливо подхождат с въпроси, посочи доц. Алексей Пампоров

24.09.2019 | 09:46 Редактор: Тодор Петров

Във времена на избори все по-често ставаме свидетели на социолгически проучвания, които са направени в един и същи период, но от различни агенции, които имат драстични различия. 

Дали е вярно, че колкото българи се съберат, толкова мнения ще се чуят, или можем да говорим за тенденциозно манипулиране на резултати, така че да работят в полза на един или друг кандидат? 

Социологът от Института за изследване на обществата и знанието в БАН - доц. Алексей Пампоров, излезе с публикация за това как хората могат да разпознаят фалшивата статистика.

"Изследванията трябва да са представителни и да имат достатъчно голяма извадка. Всички хора трябва да имат равен шанс да попаднат. Трябва да се направи с обход по домовете и случайно подбрани адреси", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

И подчерт, че картината в големите градове и селата е различна, затова много зависи къде е направено проучването. По думите му анкетираните трябва да бъдат поне 1200-1600. А мнението на хората се променяло във времето.

"Има агенции, които са изключително коректни в работата си. Някои агенции услужливо подхождат с въпроси. Всеки, който дойде на власт, опитва да контролира общественото мнение", каза още доц. Пампоров в "България сутрин".

"Неслучайно социологическите агенции работят с грешка 2,5%. Когато разликата между две партии е 2-3%, въобще няма нужда да обсъждаме кой на кого е дръпнал", уточни той и добави, че мотивацията за гласуване не произтича от информация за резултата от вота.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК