България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За куклите и хората: Що е то куклен театър за възрастни?

Фестивалът "Пиеро 2019" събира 350 участници от няколко държави

23.09.2019 | 09:41 Редактор: Юлия Христова

Има няколко места в България, които са привличали хората от векове. Ето ни в центъра на страната - Стара Загора, населявана непрекъснато цели 10 хиляди години. Конктретната причина от съвременна гледна точка - добра индустрия и икономика, перфектна локация, ухание на липи, прави улици, университет, красиви жени и още нещо. 

Може би това нещо е културният живот, който е солиден и дава възможност на заралии да се докосват до най-доброто от театъра, операта и музиката. С почти 20 годишна история и вярна аудитория международният фестивал за куклен театър се завръща с обновена програма и изненади. 

"Форматът възниква отдавна, кукленият театър възниква като изкуство за възрастни", каза за "България сутрин" Десислава Димитрова от НАТФИЗ. 

"Характърът е такъв, че е нужен един актьор и една кукла, от град на град той събира истории, които пресъздава след това", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

За 6 дни на едно място ще бъдат събрани 350 участници, има и много съпътстващи събития. 

Единадесет спектакъла са включени в конкурсната програма на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро 2019", който ще се проведе до 29 септември в Стара Загора. В състезанието се впускат формации от Италия, Сърбия, Испания, Полша, САЩ. Наградите се връчват в осем категории.

Официалното откриване ще бъде на 24 септември във фоайето на Държавната опера в Стара Загора, където ще бъде монтирана една от атракциите на съпътстващата програма - интерактивна архитектурна инсталация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК