България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горивата у нас ще поскъпнат - с жълти стотинки или по-сериозно?

Коментар на експертите Валентин Кънев и Светослав Бенчев

18.09.2019 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Кризата в Иран и нанесените удари срещу два комплекса за преработване на нефт в Саудитска Арабия ще се отразят на глобалния пазар на горива, категорични са специалистите. В края на миналата година България беше обвхваната от протести заради последното увеличение на цента на бензина и дизела за крайните потребители. 

Има ли опасност от шоково поскъпване у нас и провокиране на гражданско недовослтво? Темата коментирахме в "България сутрин" с представители на две от големите ни петролни и газови асоциации - Валентин Кънев и Светослав Бенчев.

"Само за една нощ имаше поскъпване от 10-15%. Вчера министърът на енергетиката на Саудитска Арабия обяви, че голяма част от производството ще бъде възстановено, което веднага рефлектира върху пазара", посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Говорим за страх в търговците на суров петрол, тъй като всички видяхме, че е много лесно да бъде ударена една рафинерия, която прави една от най-големите доставки на петрол. Ситуацията е извънредна и рискът на пазара е по-голям", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Бенчев обаче е на мнение, че увеличението в цените на горивата ще бъде в рамките на жълти стотинки. 

"Би трябвало да се увеличат цените, тъй като няма откъде да се вземе този по-евтин петрол. Няма как да не се вдигне цената", каза от своя страна председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Според него няма как цените да се задържат, когато цената на суровината скача. Кънев смята, че у нас ще се усети в по-голяма степен поскъпването на горивата, но то няма да бъде с повече от няколко процента.

"Има корелация. Когато има дъно в цената на петрола, дъното в цената на горивата също се появява с някакво закъснение", отбеляза той.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК