Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Няма предпоставки за увеличение на цените на горивата у нас

Целият този шум идва от спекулантите, смятат Васко Начев и Георги Касчиев в "Денят ON AIR"

17.09.2019 | 20:16 Редактор: Василена Василева

Цените на петрола на различните пазари се увеличиха от 10% до 20% след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия. Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран и борещи се от пет години срещу военна коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, поеха отговорност за атаките срещу инсталации на саудитския петролен гигант "Сауди Арамко". Тези нападения доведоха до свиване на световното производство с 5,7 милиона барела на ден, което е около 6% от световния добив и почти половината от саудитския. На кого бе изгодно да атакува пазарите, за да повиши цената на петрола? 

"Нещата ми се струват малко пресилени. Целият този шум идва от спекулантите. Цените на петрола много скоро ще влязат в релси и ще сринат всички прогнози на пазарните анализатори. Дори смея да твърдя, че това ще се случи най-късно до края на следващата седмица", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният специалист Васко Начев.

По думите му е абсурдно да вярваме, че едва ли не това е поредната криза в нефтения бранш, която ще доведе до невиждан скок в цената.

"Много анализатори се опитаха да направят сравнение със случилото се на 14 септември в Саудитска Арабия с атаките от 11 септември в САЩ. Това обаче е прекалено. Далеч е от реалността", категоричен бе той.

И допълни, че дроновете, използвани при нападението, не са никак евтина техника. Малко държави разполагали с тях и въпросът бил как са попаднали в ръцете на бунтовниците.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. д-р Георги Касчиев подкрепи тезата на Васко Начев.

"Въпреки различията си, големите държави са изключително заинтересовани да запазят стабилни цените на петрола. Вярвам, че предпоставки за увеличение на цените на горивата у нас няма. В такива променливи времена обаче, за никого не е изненада, че всеки участник на пазара се опитва да извади най-изгодното за себе си. И често това се случва посредством подобни спекулации", подчерта той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК