България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият омбудсман пред Bulgaria ON AIR: Манолова вдигна летвата високо

Проблемите са ясни, институциите дължат сътрудничество, заяви Диана Ковачева

17.09.2019 | 09:07 Редактор: Тодор Петров

България има нов обществен защитник вече 2 седмици, след като Мая Манолова подаде оставка като омбудсман, за да влезе в битката за кметския стол в София. На нейно място застана заместничката ѝ Диана Ковачева.

"Отговорността е много голяма, летвата беше вдигната високо от Манолова. За мен проблемите са ясни, не ми беше първи ден в институцията, когато заех тази позиция. Проблемите са много, различни са. Най-важно значение има съдействието от страна на институциите", заяви Ковачева пред Bulgaria ON AIR.

Тя се надява институцията омбудсман да продължи да бъде ефективна и подчерта, че трябва да бъде надпартийна. Омбудсманът представляваха хората и институциите дължат сътрудничество, убедена е Ковачева.

Тя отчете в студиото на "България сутрин", че за последните 5 години са препратени над 5 хил. препоръки към институциите, а всяка втора е изпълнена, което по думите ѝ е добра успеваемост. 

В институцията пък се получават над 1000 жалби всеки месец. Най-много жалби има за защита на потребителски права, за социални и икономичекси права, както и относно правото на добра администрация. Има и много оплаквания, свързани с изчисляването на пенсиите.

Запитана за борбата с монополите, Ковачева посочи, че от институцията ще се обърнат към Народното събрание относно законопроекти, касаещи темата и правата на гражданите.

"Съдът отмени методиката за определяне на такса "сградна инсталация". Очаквам да бъде направена промяна там, за може сметките да бъдат по-ясни и да знаят гражданите какво плащат", каза Ковачева по вечната тема със сметките за парно през зимата.

Омбудсманът отбеляза също, че се провеждат дискусии по въпроса с борбата срещу мръсния въздух. Според Ковачева те са полезни, а институциите отчитат пред гражданите мерките, които са взели, за да осигурят по-чист въздух.

В края на месеца ще бъде създадена изнесена приемна в Сливен. Омбудсманът трябва да бъде сред хората, да ходи пеша и да отговаря на исканията на гражданите, смята наследничката на Мая Манолова.

"Въпросът с анонимните сигнали е обсъждан многократно. Деликатен е в това как всъщност се доказват тези сигнали. Верният подход е да бъде направена проверка, ако има достатъчно данни", каза още Ковачева.

Гледайте видеото с целия разговор. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК