България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шпионски афери? Просто се отварят врати, смятат журналисти

Прокуратурата публикува доклади на обвинения Малинов до руснаците

13.09.2019 | 09:15 Редактор: Василена Василева

Прокуратурата публикува част от докладите и документите, които е правил обвинения в шпионаж председател на "Русофили" Николай Малинов. Документите са на руски език. От тях става ясно, че "Русофили" са съсредоточили своята дейност в няколко основни направления, с които да се противодейства на прозападното влияние у нас - създаване и поддържане на сайтове, създаване на влиятелен аналитичен център, създаване на собствен телевизионен канал и прерастването на "Национално движение Русофили" в партия.

"Твърдението за шпионаж е много сериозно. Ако не бъде защитено убедително, то би предизвикало допълнителен смях към разигралата се "трагична комедия". Защото проучвания на нагласите се извършват от много неправителствени организации, финансирани както на външно, така и на вътрешно ниво. И не може да се взимат предвид само едни такива", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Валери Тодоров.

Във връзка с посоченото в руската декларация, той отбеляза, че всичко е написано ясно и категорично. Ако пък се прикривали "политически пушилки", това би било голяма обида за българските граждани и журналисти.

Обвиненият в шпионаж Малинов призовава за помощ, тъй като движението няма да се справи само със собствени сили. Той описва целите и постиженията на Национално движение "Русофили", сред които личат възобновяване на изучаването на руски език в детски градини, изграждане на паметници на руски исторически личности, подпомагане на студенти да следват в Русия и др.

"Категорично смятам, че Русия е зад това. За да може на по-късен етап да се каже, че позицията на България към нея е твърда, но икономическото ни сътрудничество от своя страна няма да пострада по никакъв начин. Просто се отварят врати. И не мисля, че показаното в докладната на Малинов би довело до сериозно осъдително решение", подчерта журналистът Асен Агов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК