България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Недостигът на учители в българските училища щял да се задълбочи

Как да бъдат привлечени младите да влязат в ситемата?

10.09.2019 | 08:41 Редактор: Ваня Кузманова

Седмица преди началото на новата учебна година проблемът с недостига на учители се задълбочава. Това призна в Поморие образователният министър Красимир Вълчев. И тази учебна година, за да се запълни липсващата бройка на учители, ще се разчита на пенсионирани преподаватели. 

Кризата ще продължи и през следващите 10 години, призна просветният министър. Има недостиг на преподаватели по математика, химия, физика и информационни технологии.

"В системата има едни индикатори, които ни притесняват. Гледайки напред в годините, се тревожим дали ще има учители в българското училище. Радвам се, че тази година ще има и нещата са структурирани по спокойния начин", каза председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров в "България сутрин" 

Той допълни, че все още не могат да привлекат младите учители да влязат в системата, защото не го правят по правилния начин и има опасност да останат или с неправоспособни учители, или без учители. 

"Единият проблем, който спира младите да влизат в системата е, защото учителят днес не се приема така както преди години", сподели началният преподавател Лилия Шопова пред Bulgaria ON AIR.

"За да може учителят да дава любов, той също трябва да получи такава. Да получи подкрепа от родителите, институциите, доверието на цялото българско общество, а той в момента не го получава", посочи още Юлиян Петров. 

Лилия Шопова заключи, че промяната на децата зависи от учителя. Тя смята, че ще успеят да направят така, че децата да се чувстват добре и да има по-добри резултати. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК