България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма работна ръка - ще внасяме кадри или преминаваме към роботизация

Заплатите са се увеличили значително, посочи Надя Василева 

09.09.2019 | 08:57 Редактор: Тодор Петров

Броят на безработните се покачва и в края на юли те са 173 000. Безработните са се увеличили с почти 2% спрямо предходния месец, сочат данни на Агенцията по заетостта. На годишна база обаче се отчита спад в броя на безработните.

"От много години говорим, че ще се стигне до момент, в който икономиката би могла да се задъха. Кадрите просто ги няма като бройка. Не се раждат толкова, колкото са се раждали преди. Ако за една позиция преди кандидатстваха 150 човека, сега има 10-12", коментира председателят на Асоциация BG Staffing Надя Василева в "България сутрин".

Експертът в подбора на кадри посочи, че трябва да очакваме да разкрепостим политиката на внос на кадри или много бързо да минем към роботизация в определени дейности.

От думите на Василева пред Bulgaria ON AIR стана ясно още, че невинаги кандидатстващите отговарят на изиксванията, а много често не четат обявата или не се явяват на интервю. Сред най-важните неща за младото поколение е да имат разнообразие в работната среда, както и да имат страхотни колеги и шефове, отбеляза тя.

В момента служителите си сменят 6 пъти по-често работата.

"Заплатите са се увеличили значително в сравнение с преди 10 години и буквално са станали двойни. Като процент най-вероятно имаме най-голямото увеличение в света", подчерта Надя Василева.

"Трябва веднъж завинаги да си направим реална статиска с какво разполагаме. Това са цифри, които ни трябват, за да си направим изводите. Има много безработни, които не се регистрират. Има други, които се оправят без проблем и без да търсят работа", каза още тя.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК