България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родолюбци от Пловдив ни пренасят 134 г. назад във времето

Разказаха любопитни моменти от Съединението пред екип на Bulgaria ON AIR

06.09.2019 | 10:48 Редактор: Тодор Петров

На днешния ден през 1885 г. майор Данаил Николаев установява контрол над Пловдив и без да среща съпротива свяла правителството на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Той не се възползва от правото си да повика турските власти и когато го арестуват казва: И аз съм българин.

134 години по-късно в Пловдив за поредна година се прави възстановка на разигралите се събития. Десетки родолюбиви българи ще се включат в празничното събитие в града.

"Накара ме да участвам любовта към България. Усещането няма как да го обясня, трябва да го изживеете. Униформите ни са на нашия комитет "Родолюбие", сподели пред Bulgaria ON AIR един от мъжете, които ще се включат във възстановката.

"В деня на съединението няма жертви. И от двете страни са българи, би било жалко да се пролее кръв. Сред народа масово е имало подготовка и чети от Голямо Конаре, Чирпан и Цалапица са пристигнали в Пловдив, за да подпомогнат Съединението", разказа друг родолюбец пред екипа ни в града.

Във възстановката се включват и немалко жени. Една от тях сподели, че преди 134 година на 18-годишната Недялка Шилева е било възложено да пришие ресните и с блажна боя да бъдат изрисувани буквите върху знамето, тъй като е нямало време за извезването им.

Във възстановката днес с голямо желание и интерес ще участват и деца. Те получават жив урок по родолюбие. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК