България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съединението - преврат, въстание или таен заговор на Европа

Журналистът Евгений Тодоров проследява събитието през годините

06.09.2019 | 09:55 Редактор: Тодор Петров

Евгений Тодоров е журналист и летописец на Пловдив, написал 8 книги за града и пиеса за Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

"Мотивира ме да напиша пиеса едно предложение през 1985 г., когато предстоеше да се отбележи 100-годишнината. С всичкия си акъл без договори седнах и 7-8 месеца четох всичко достъпно към този момент. И написах пиеса, която не е за събитията на 6 септември, а гледа на случилото се 20 години по-късно. Проследих сюжета на пътуването на Съединението през годините", сподели той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По думите на Тодоров събитието изглежда по различен начин през годините. Днес Съединението е митологизирано, смята той. 

Тезите са 3 - дали е военен преврат, дали е въстание или таен заговор на Европа, стана ясно още от думите на журналиста. През 30-те години на миналия век пък започва митологизирането на Съединението. След 9 септември събитието до голяма степен бива забравено.

"Първото официално честване на Съединението е през  1975 г., когато събитието влиза неочаквано в календара на ЦК на БКП. Изневиделица събитието става официално", каза още Евгений Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

"Този акт е самоубийствен за Пловдив - от цветущ град става дълбока провинция", подчерта журналистът.

Гледайте видеото с цялото интервю.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК