България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Политолог: Залогът за София може да бъде съдбата на управлението

Първан Симеонов коментира политическите страсти относно предстоящия вот

05.09.2019 | 08:34 Редактор: Ралица Братанова

Политическият сезон започна с кандидатурите на Мая Манолова и Йорданка Фандъкова за кметското място в София, нападки по оста президент-премиер и напускането на "Атака" от групата на "Обединени патриоти". В "България сутрин" политологът Първан Симеонов коментира предстоящия вот и настроенията на гражданите.

"Обикновено има три типа опозиционни настроения - червени, градска десница и настроения, които изповядват най-младите", посочи политологът.

Той е на мнение, че с инициативния комитет, който издигна Мая Манолова, тя може би цели да се обърне към групата на протестиращите и най-младите, които рядко гласуват.

"Манолова всъщност казва "не ми е толкова важен вотът на десните, а на тези, които традиционно стоят встрани от политиката", допълни Симеонов.

По думите му залогът за София може да бъде съдбата на управлението и загубата би била сериозен символ за ГЕРБ.

Той посочи, че все още има ключови неизвестни относно изборите в София, като това дали ВМРО ще издигнат собствен кандидат и кой ще подкрепи Слави Трифонов.

"София не е просто София, има много трудови мигранти. София е България. В този смисъл на думата може да се окаже, че тези хора решават, а не градската десница", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че БСП вероятно ще подкрепи Манолова и няма да издигне собствена кандидатура.

Симеонов отбеляза, че в България има плавно повишаване на икономическите показатели и това личи най-много в София. Според него именно поради тази причина Манолова не трябва да провежда рязка кампания.

"Манолова трябва да прави позитивна кампания, защото данните показват, че колкото и да има проблеми с ремонтите, хората в София не стоварват цялата вина върху Фандъкова. Ако ги питате партиите зле ли са - зле са. Фандъкова още я мислят като нещо надпартийно", обясни политологът.

По думите му голямото предизвикателство пред Мая Манолова е именно да напомни на хората, че Фандъкова също е ГЕРБ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК