България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лидерът на ДБГ: Няма да подкрепим Фандъкова, държи София във фризера

Подкрепа за Мая Манолова може да бъде обяснена на всички българи, заяви Димитър Делчев

04.09.2019 | 08:51 Редактор: Тодор Петров

Старт на политическия сезон. След дългата лятна ваканция депутатите се завръщат в парламента. Сезонът ще премине под знака на предстоящите избори за кмет на 27 октомври. А зад чия кандидатура в София ще застане Движение "България на гражданите" (ДБГ)?

"Предполагам, че ще имаме решение до края на седмицата. За нас е важно бъдещият кмет да изпълнява десни политики и да променя София. Г-жа Фандъкова смята да прави същото, което е правила в последните 12 години. Няма как да застанем зад модела на управление, който 12 години държи София във фризера", заяви председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев в "България сутрин".

Той изрази съжалението си, че и на тези избори десницата отново не успява да се обедини зад кандидатура, която може да работи с всички десни. И отбеляза, че кандидатът за кмет на "Спаси София" - Борис Бонев, също има идеи, защитаващи десни ценности. 

"Най-логичното на тези избори беше десницата да се обедини около гражданска кандидатура, равно отдалечена от всички партии. На тези избори трябва да се борим срещу феодалния модел на управление на общините. Не мисля, че София е "синя" в момента. София е най-задлъжнелият град. 60% от бюджета на София са дългове. Европейските пари не се усвояват и управляват добре", коментира Делчев.

По думите му през последните 12 години не е имало толкова интересен сблъсък за кметския пост в София, какъвто ще наблюдаваме в края на октомври по време на местния вот.

Лидерът на ДБГ посочи още, че са срещнали голямо разбиране от омбудсмана Мая Манолова по темите машинно гласуване, електронно гласуване и подкрепа на закона за данъците върху доходите на физическите лица. 

"Няма да подкрепим кандидат, който е издигнат от БСП. Но когато в София има шанс гражданска кандидатура да бъде подкрепена, каквато е г-жа Манолова, това може да бъде обяснено на всички българи", обясни Делчев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК