България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кое оскъпи местните избори до рекордните 70 млн. лева?

Очаква се до урните да отидат около 3.2 млн. души

02.09.2019 | 08:30 Редактор: Юлия Христова

Рекордна сума отпусна правителството за местните избори тази есен. Вотът на 27 октомври ще струва над 70 милиона лева. Сумата е с близо 20 милиона лева повече от тази за местните избори, които се проведоха преди четири години. Основната причина за увеличения разход е вдигането на заплатите на представителите на общинските и секционните избирателни комисии. 

След решение на ЦИК председателите на Общинските комисии ще получават по 1060 лева на месец, а за Столичната община – 1400 лв. 

"Трябва да бъдат мобилизирани 80 хил. души за провеждането на вота. Оправдано е да се похарчат малко повече пари за избори", каза в "България сутрин" бившият член на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му една от причините за оскъпяването е и вторият тур. 

"Работи се от петък вечер до понеделник сутрин по 24 часа. Не мисля, че нашите избори са по-скъпи от средноевропейските. Правилен ход е да се плаща по-добре на изборната администрация", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е вероятно около 3.2 млн. души да упражнят правото си на глас. А делът на недействителните гласове да е около 10%.

Увеличени са и парите за възнаграждения в секционните избирателни комисии. Председателите тази година ще получат по 100 лв. за първи тур, като през 2015 г. са получавали по 64 лв.

Част от необходимите средства ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2019 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част - чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2019 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК