България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тайните партита у нас - като по света: Нямаше да забележим, но изчезна човек

Любомир Тулев, д-р Пламен Димитров и д-р Александър Канчелов коментират в "България сутрин"

30.08.2019 | 09:10 Редактор: Ивайло Николов

Тайно парти, вероятно с много наркотици и алкохол, изпрати в неизвестност млад мъж. Полицията все още издирва 28-годишния Иван Йорданов, за когото се смята, че е присъствал на мистериозния купон в бившето военно поделение във варненското село Любен Каравелово.

Оказва се, че партито е било незаконно и е било организирано в секретна група във Facebook. Любомир Тулев, който е бивш шеф на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП и психолозите д-р Пламен Димитров и д-р Александър Канчелов, коментираха темата в студиото на "България сутрин". Според тях подобни партита, които са достъпни само за определени хора, се организират в цял свят и винаги на отдалечени места, а България не прави изключение в това отношение.

Гостите на Bulgaria ON AIR бяха категорични, че ако нямаше случай с изчезнал човек след този купон, нямаше да се обърне особено внимание на случая.

"Всичко, което беше казано, присъства, но там е и търсенето на екстремност. От край време е имало такива кокаинови партита, на които не може да присъства всеки. Там има всичко, което пожелаеш в необичайна степен. Удоволствията, екстремността и всичко забранено трябва да присъства", каза д-р Александър Канчелов.

По думите му всичко в живота, което ни харесва като хора, е или забранено, или вредно, а търсенето на такива неща няма да спре.

Д-р Пламен Димитров пък коментира, че е част от природата ни е да търсиш нещо ново и човешките потребности включват и свързаността.

"Въпросът е дали имаме вградени вътрешни системи за самоконтрол, които ни пазят и се грижим за себе си добре", допълни още д-р Димитров.

Бившият шеф на сектор Компютърни престъпления" в ГДБОП Любомир Тулев каза, че няма как полицията да е навсякъде, защото такива партита се организират в социални мрежи, които са затворени и няма как външен човек да разбере къде ще има такова мероприятие.

"Влизането в една такава група не става на базата на покана, която ти получаваш. Ти изразяваш желание, кандидатстваш и когато те одобрят, ставаш член", обясни той.

По думите му МВР трудно може да контролира и да разбере за тези партита, защото няма как да получи достъп до такива групи.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК