България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Роми съдят държавата в Страсбург. Контрера: Интеграцията е личен избор

Хора с увреждания и деца са изгонени от домовете си през зимата, твърди председателят на БХК

29.08.2019 | 09:43 Редактор: Юлия Христова

Жителите на ромската махала в село Войводиново съдят страната ни в Страсбург заради принудително изселване. То се случи след нападението над командоса Валентин Димов, който беше пребит от братята Пакетови, също живеещи там. Причината за агресията бе забележка за неправилно пресичане.  

"Ако ромите отговарят на изискванията, те имат възможност да кандидатстват за общински жилища, но те поставят условия", каза в студиото на "България сутрин" общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

По думите му всяка седмица малки деца ромчета се пращат да просят пари по "Витошка". Огромна била отговорността на държавата тези деца - голи и боси - да се изведат от семействата. 

"Ако върнем лентата към копторите, които виждаме, според вас в тях има ли място за деца", попита той и допълни: Ако спокойствието на 100 домакинства е цената да платим по 5000 евро, дайте - ще съберем пари.

Събеседникът в студиото подчерта, че нормалният път да  излезеш от гетото е чрез намиране на работа. 

"Интеграцията е личен избор", заяви Контрера. 

Пред Bulgaria ON AIR председателят на БХК Красимир Кънев посочи, че ромите са били изгонени от домовете си по средата на зимата в трудни условия, като именно в това е предметът на делото.

"В част от случаите става дума за хора с увреждания и деца", обясни той. 

По думите му се очаква становище на правителството в средата на септември и вероятно в рамките на година съдът ще реши изхода на делото. 

"Във всички случаи, когато държавата е осъдена, плаща, който е нарушител", подчерта Кънев. 

Размерът на иска не е известен, все още не е определено обезщетението, което ще бъде поискано.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК