България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Спомени летят" разказва за емоциите на високо и земния живот на пилотите

Книгата пази спомена за един от авиационните герои на България

27.08.2019 | 10:17 Редактор: Ваня Кузманова

Отлетелите спомени за един от авиационните герои на България по време на Първата световна война успяват да възобновят от сдружение "Българска история".

За емоциите високо в небето и земния живот на военните пилоти разказва книгата "Спомени летят". 

"Много малко хора днес знаят кой е Владимир Балан, донякъде това се дължи на самия него. Той е по-скромна натура и няма да каже в какво е бил добър и с какво са го наградили. Неговият фокус е по-скоро върху останалите, това може би е и причината да има толкова детайлни спомени в дневника, който води", сподели в "България сутрин" редакторът Мартин Чорбаджийски. 

Именно по този дневник е написана книгата.

"Той води дневника още по времето на Първата световна война, тоест това са едни ценни и автентични свидетелства", допълни той. 

По думите впечатление прави това как Балан е наясно кое е модерното, новото и как в рамките на една-две години вижда какво трябва да направи България, за да е в крак с времето. 

"За Балан идеалният пилот е този, който е наясно с това, което прави. Не поема твърде големи рискове и има чувство за дълг. За това, че трябва да живее, не само да загине за родината си", каза още редакторът.

След книгата идеята е да създадат видео, за да запазят спомена за този образ.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК