България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фандъкова, Манолова, Иванчева... Кой ще спечели София?

Коментар на политолозите Цветанка Андреева и Иво Инджов

27.08.2019 | 08:55 Редактор: Ралица Братанова

Десният гласоподавател в София има богат избор от кандидати. От една страна това е Йорданка Фандъкова, която сигурно ще поиска трети мандат в Столичната община, а от друга - кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов.

От трета и четвърта, това са кандидатът на "Спаси София" и бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева.

"Сред десните гласоподаватели се подхвърля, че е възможно те да гласуват за Фандъкова с омерзение. Обаче как да го направиш, когато партийната централа не е казала "ето, това е нашият кандидат", коментира политологът Иво Инджов пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му е крайно непочтено от страна на партиите два месеца преди изборите да не са обявили кандидатите си.

Политологът Цветанка Андреева отбелязва, че изборите в София са много показателни за цялата страна.

"Политиката в София е особен остров, в който можеш да експериментираш с реформите и промяната. Всички реформи, които се пренасят в цялата държава, в изпълнителната власт, тръгват оттам", изтъкна Андреева в "България сутрин".

Според нея бавенето с официалното номиниране на кандидатите е продиктувано от страх, размисъл и стратегия.

Един от обявените кандидати е Борислав Игнатов от "Демократична България". Според Инджов той категорично не може да спечели София.

От друга страна, най-голямата конкурения на Фандъкова се явява омбудсманът Мая Манолова.

"Тя има биографията на ляв лидер, но комфортът, от който тя излиза от позицията на тази институция, която по природа е на страната на неоправдания, ѝ дава много добър старт. Но доколко ще може да пребори статуквото в лицето на Фандъкова?", коментира Андреева.

Според Иво Инджов софиянци имат желание за промяна, а Манолова е декларирала такава готовност, но без да е ясно какво точно ще промени.

Извън София най-голяма конкуренция на ГЕРБ за местните избори остава опозицията. 

Политологът Иво Инджов обясни, че очакванията са БСП да се представи значително по-добре от 2015 г., но състоянието на партията дава индикации, че червените ще загубят в големите градове като Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК