България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

От началото на годината са премахнати 11 незаконни сметища около София

Глобите за кметове, които не спазват предписанията, са между 3 и 10 хиляди лева

22.08.2019 | 09:34 Редактор: Бойко Димитров

11 нерегламентирани сметища са премахнати около София от началото на годината. Това обяви в "България сутрин" Ина Цветанова от РИОСВ - София. По думите ѝ те са били предимно със строителни и битови отпадъци, но въпреки това са опасни, тъй като могат да предизвикат пожари.

Цветанова допълни, че сметищата са премахнати, след като кметовете на общините, в които са констатирани, са получили предписания за тяхното отстраняване. 

"На кметовете са дадени предписания и сметищата са премахнати. Незаконните сметища не са опасни, тъй като става въпрос за строителни и битови отпадъци. Все пак всеки нерегламентирано изхвърлен отпадък крие рискове, както за околната среда, така и за възникване на пожари", каза тя. 

Цветанова също така обясни, че глобата за неизпълнение на предписанията от страна на кметовете е между 3 и 10 хиляди лева. За физически лица те са 1400 до 3 хиляди лева.

"Ежегодно упражняваме контрол относно задължението на кметовете за правилното управление на строителните и битовите отпадъци на територията на дадена община. В повечето случаи отпадъците се премахват", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК