България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Биографиите на известни личности - хит на книжния пазар

Голяма част от книгите днес са насочени към тийнейджъри

22.08.2019 | 09:50 Редактор: Юлия Христова

Близо 730 000 общ тираж достигнаха българските автори през изминалата година. Това показват данните на Националния статистически институт за 2018 г.

Според НСИ сме отпечатали 2005 оригинални български заглавия художествена литература. При българските автори "среден тираж“ трудно може да се определи. Началният обикновено е 500-1000 екземпляра.

Председателят на Асоциация "Българска книга" Велизара Добрева съобщи, че силен интересен будят биографиите на популярните личности. А в последните години у нас се издава и много поезия.

"Издателите са се фокусирали върху качество и тематика в момента. Ако тази тенденция се запази, чакат ни добри години", каза тя в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ при пишещите млади блогъри характерното е, че това са хора, които оперират в интернет пространството и познават много добре аудиторията си. Те често пъти надхвърлят средните тиражи от 10-15 хил. бройки.

"Голяма част от книгите днес са насочени към тийнейджъри с теми за насилието в училище, опасностите в киберпространството, как да се справят с родителите...", обясни тя.

Според Добрева първоначалното отричане от страна на родителите и учителите на този тип литература вече се е обърнало като тенденция. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК