България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Май вървим в обратна посока в борбата с отровния въздух...

Страната ни е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави

22.08.2019 | 09:16 Редактор: Ралица Братанова

България е страната с най-мръсния въздух в Европейския съюз и с най-много смъртни случаи, причинени от този факт. Основната причина е високото ниво на фините прахови частици. Страната ни е и в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, според международно изследване.

"Вървим в обратната посока. Продължава да се говори за изключения от нови правила за емисиите за въглищни централи, даване на отсрочки - с цел да се запази икономиката, но плащаме други суми за здравни разходи", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс" в "България сутрин".

Според Петър Киров от AirBG.info, няма последователност във вземането на решенията за справянето на екологичните проблеми в България. Той коментира, че страната ни ще бъде съдена и за замърсяването със серен диоксид.

"При серния диоксид имаме много ясен източник на тези емисии - изгаряне на въглища или нефтени продукти. При него проблемът е, че той може да засили вече съществуващи състояния, свързани със сърдечни и белодробни проблеми", обясни Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че най-уязвими са децата и възрастните хора.

"Става въпрос за управление на енергетиката на държавно ниво - трябва да има ясна последователна позиция какви мерки да бъдат вземани. Взимат се решения, които са в ущърб на справянето с екологичните проблеми", смята Петър Киров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК