България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липса на страх от закона и хиляди загинали българи в ПТП-та

Експерти: Нужни са крайни мерки, за да се минимизират щетите

22.08.2019 | 08:40 Редактор: Юлия Христова

България е на челно място в ЕС по брой загинали при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители. Това сочи анализ на Евростат за тенденцията със злополуки през 2017 г.

Според данните при катастрофи с леки автомобили у нас са загинали 456 души, при катастрофи с пътнически автобуси - 5 души, загиналите пешеходци са 118. Общият сбор на загиналите при пътни инциденти у нас надхвърля 700 души.

"Винаги досега вината се е хвърляла върху човека, трябва да се промени пътната среда. Имаме примери за много пешеходни пътеки на недобре избрани места", каза в студиото на "България сутрин" Иво Танев от Института за пътна безопасност. 

По думите му няма механизъм за установяване на пияни водачи от полицията, дори след подаден сигнал. Според него доста хора са назначени да организират пътното движение без да разбират от него. 

"Сякаш нямаме страх от законите, свикнали сме да дадем някой лев и да се оправи проблема. Нужни са крайни мерки, дори конфискация, за да минимизираме последиците, посочи той. 

"Грешката ни е, че возейки децата си не слагаме детски седалки. Искаме не само на 15 септември" "Пътна полиция" да проверява за това, а постоянно", посочи пред Bulgaria ON AIR Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите и застрахованите при катастрофи. 

У нас има 35 места с концентрация на тежки катастрофи, които се знаят от над 30 г., но никой не прави нищо за преодоляването на проблема, посочи той. 

"Нещата са сложни и не очаквам до края на годината промяна в законодателството", обясни събеседникът. 

Коефициентът на смъртност при ПТП показва доста отчетлива разлика в ЕС между страните с ниски и средни доходи, от една страна, и страните с висок доход. По-богатите страни са с по-малко инциденти с фатален край на пътя. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК