България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Само за последното денонощие огнеборците са гасили 180 пожара!

Гл. комисар Николай Николов заяви, че няма действащо голямо огнище към момента

21.08.2019 | 09:10 Редактор: Ралица Братанова

Поради високите температури опасността от пожари остава. От началото на годината са подадени над 36 000 сигнала за произшествия, свързани с възникнали пожари и са били спасени почти 450 души. Само за последната седмица са възникнали над 1200 пожара. 

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - гл. комисар Николай Николов, допълни в "България сутрин", че само за последното денонощие пожарите, по които колегите му са работили, са 180.

По думите му се откроява един, възникнал в Пловдивско, който вече е потушен, но е нанесъл сериозни материални щети. Като критични райони, застрашени от запалване, той посочи Велико Търново, Плевен и Свищов.

"Нямаме голямо действащо огнище, което да ни притеснява към момента", уточни гл. ком. Николов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че сметищата се явяват особено голяма трудност за пожарникарите, тъй като виждат горящата територия и мислят, че могат да реагират, но никога не са сигурни върху какво стъпват.

"Контролните органи, които ги има в държавата, трябва и ще решат този проблем", категоричен бе той. 

След експлозията на военен полигон в Русия се появиха въпроси дали радиация е достигнала и до България.

Главният комисар категорично заяви, че не е имало никакво повишение на естествения радационен гамафон в страната ни през последните дни и уточни, че всяка сутрин Агенцията за ядрено регулиране изпраща информация у нас. 

Според Николов въпреки трудностите и риска, професията пожарникар остава атрактивна.

"Хората не се притесняват от това да свършат нещо, по-скоро търсят признанието на обществото, а ние го имаме. Атрактивно е и работното време", сподели той.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК