България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт за пожара, затворил АМ "Струма": Съоръжението можеше да аварира катастрофално

Инж. Ясен Ишев каза, че е изненадан от наличието на горими материали под такова съоръжение

16.08.2019 | 09:30 Редактор: Ивайло Николов

Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена поне за две седмици, в които трябва да се отстранят щетите, които бяха причинени на конструкцията на един от виадуктите по време на големия пожар, обхванал незаконно сметище.

Председателят на УС на Научно-техническите съюзи в транспорта инж. Ясен Ишев коментира в студиото на "България сутрин", че затварянето на магистралата е основателно, защото не се знае точно какви са пораженията.

Той уточни обаче, че основата на магистралното съоръжение не е засегната, но има щети по няколко основни елемента.

"Компрометирани са колоните, ригелът, главните греди и няколко неопренови лагера. Нито бетонът гори, нито стоманата гори, но при по-високи температури те променят якостните и деформационните си характеристики", обясни инж. Ишев пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че не може да става въпрос за некачествени материали при строителството на магистралата, но при температура от над 100 градуса те променят качествата си. 

Експертът посочи още, че е нормално да се затвори магистралата поне за две седмици, но това може да продължи още по-дълго, ако се открият и други поражения по конструкцията. Инж. Ясен Ишев допълни, че е изненадан от наличието на горими материали под такова съоръжение като това край Дупница.

"Задължение на колегите от пътната агенция е два пъти годишно да проверяват тези инженерни съоръжения по магистралите - мостове, виадукти, водостоци, включително и съхраняването на такива материали под самите съоръжения", обясни инж. Ишев. 

По думите му случилото се и пожарът е нещо недопустимо, защото е можело да се стигне до катастрофално авариране на съоръжението и според него някой не си е свършил работата. Експертът допълни още, че се надява тези задължителни проверки да не се правят само на теория.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК