България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стефан Стефанов след К2: Планината ме учи на търпение

Шерпите са тружениците, които остават невидими за хората, разказа той пред Bulgaria ON AIR

14.08.2019 | 11:00 Редактор: Юлия Христова

Адвокат Стефан Стефанов стана вторият българин, изкачил осемхилядника К2. За него това е трети достигнат връх с височина над 8000 метра, след Еверест и Канчендзьонга.

"Аз съм от хората, които държат да бъдат ценени и уважавани заради чисто човешките си качества, а не заради това, че съм изкачил три върха", каза в "България сутрин" адвокат Стефанов. 

"Планината е част от друго измерение, не точно от нормалния живот", допълни той.

"Смея да твърдя, че голяма част от хората - не по-голямата - която срещам на тези международни експедиции, и във вътрешен план, не са тези хора, които са с чистите души, светлите помисли. Има много корист, много незадоволено его и неудовлетворени амбиции. Виждам, хора с ободрено тяло, но не и с пречистен дух", каза алпинистът пред Bulgaria ON AIR. 

"Eдно от недобрите ми личностни качества е, че съм много гневлив и нетърпелив, а в планината се уча на търпение", обясни събеседникът. 

При първата си атака на К2 той стига до 8270 метра, изкачва върха след втората. 

"Втората атака показва наистина психическата сила на човека. Шерпите са онези труженици, които остават невидими за хората, но без тях славата на тези катерачи не би съществувала", обясни адвокатът.

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК