България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Небесен спектакъл: Откъде да наблюдаваме Персеидите?

Пикът на светлинното явление е през месец август

13.08.2019 | 10:11 Редактор: Василена Василева

Мистични и грациозни... Поетите разказват за тях, художниците ги рисуват, учените ги изследват. През месец август са най-активни и все пак никой не знае тяхната бройка.

Тази нощ небето ни предложи зрелищен звездопад. 

"Пълната луна опита да засенчи кулминацията на метеорния поток "Персеиди". Тя създаваше светъл фон, на който слабите метеори не могат да бъдат наблюдавани. Затова е по-добре спектакълът да съвпадне с безлунна нощ", каза пред Bulgaria ON AIR Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един най-впечатляващите "звездопади", се виждат около 100 метеора на час. Те се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет.

Когато достигнат земната атмосфера с тази невероятна скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса - около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава. 

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

"В голям град като София светлинното и праховото замърсяване пречат на наблюдението на метеорите. Най-добрата гледка би била от планината, където въздухът е чист и е доста по-тъмно", отбеляза ръководителят на катедра Астрономия към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Евгени Овчаров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК