България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колко оспорвана ще е битката за кмет на София?

Фандъкова и ГЕРБ нямат сили за победа на първи тур на местните избори, смята социолог

12.08.2019 | 09:10 Редактор: Елена Несторова

"Мая Манолова би илама шанс да спечели надпреварата за кметките избори в София, ако бъде подкрепена от гласоподавателите на БСП, независимо от това дали искат да бъде издигната от инициативен комитет или от самата партия". Това заяви в "България сутрин" социологът Цветозар Томов. 

Според политолога Георги Киряков вече обществото е видяло някои от слабостите на кандидатурата на Манолова. Сред тях са, че е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което за София е голям негатив и това, че е от Кюстендил и досега е била кандидат на БСП от там.

Много е важно какво ще натежи при един балотаж с Йорданка Фандъкова, смята още той. 

Томов сподели, че очаква настоящият кмет на столицата да не получи високи резултати, както при предишни избори и че е въпрос с кого ще отиде тя на балотаж. Той напомни, че все пак тя към момента не е предложена за поста кемт на София.

"В момента и мажоритарното влияние на Фандъкова, и подкрепата за ГЕРБ не са такива, за да се стигне до победа в първи тур", категоричен е социологът.

Киряков вижда "Демократична България" като удобен трети играч в местните избори в София, тъй като досега партията не се е явявала на такива в столицата. Той посочи, че ДБ не е Реформаторският блок и в самата партия има разединение и не е ясно кой кого ще подкрепи и издигне на едни такива избори.

"Искам да припомня, че в София между 200 и 250 хил. души гласуват партийно. На изборите се решава от останалите, които правят мажоритарен избор. Това, което е сигурно е, че тези три формации могат да издигнат кандидат, който да разчита на партийна подкрепа, така че при една успешна мажоритарна кампания да има шанса да спечели. Нищо повече към момента не може да се каже", каза Томов.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК