България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Носталгия по миналото: В София откриха червен апартамент-музей

Образцовият дом хвърля поглед върху бита и културата на хората по онова време

08.08.2019 | 11:32 Редактор: Тодор Петров

В столицата отвори врати червен апартамент, който ни телепортира в битието на средностатистическо семейство от времето на комунизма. Апартаментът е абсолютно автентичен и работи като музей.

Домът е образцов, а предметите в него ни пренасят в моментите, когато повечето апартаменти си приличаха заради ограничения брой мебели и аксесоари. 

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с един от създателите на апартамента-музей - Томислав Рашков.

"Това място е създадено от нас, за да развиваме повече туризма в България, и от арх. Валери Гюров, който има силно отношение към темата. Ние сме Сдружение "365", известни сме с безплатните туристически обиколко на София. Заедно решихме, че има ниша да се разказва за последния етап от комунизма", сподели Томислав в ефира на "България сутрин".

От няколко години сдружението развива тематични обиколко, свързани с времето на комунизма в България. Обиколките се радват на интерес, което им дава основание да смятат, че червеният апартамент също ще постигне успех.

"Идеята не е да политизираме нещата, а да хвърлим един поглед върху бита и културата на хората по онова време", отбеляза Томислав.

Предметите в апартаменти са основно от дарители, които са решили, че идеята си струва. 

Снимка: Благой Цицелков/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК