България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да избегнем опасните бански и плажни артикули?

Коментар на Константин Райков от Комисията за защита на потребителите

08.08.2019 | 08:05 Редактор: Тодор Петров

Детските и плажни аксесоари крият някои рискове за здравето. Как да разберем, че те са безопасни и как да реагираме, ако се окаже, че не са такива? Темата в "България сутрин" коментира Константин Райков, който е член на Комисията за защита на потребителите.

"Към настоящия момент комисията не е установила наличието на опасни стоки за летуването - бански за деца до 14-годишна възраст или надуваеми артикули. Възможно е по различни канали да има такива стоки, но до момента не сме намерили и не сме сезирани", посочи той в "България сутрин".

"Първият начин, по който можем да научим, това е от митницата. Другият вариант е вече при попаднала на пазара стока. Правят се съответните изпитвания и се изтегля от пазара, ако е опасна", обясни Райков.

От думите му стана ясно още, че стоките са опасни не заради това, че са се получили наранявания, а защото не са спазени стандартите за безопасност.

Райков отбеляза, че китайските стоки явно отговарят на европейския стандарт, за да се продават на пазара в Европа. И уточни, че всяка стока трябва да има знака на ЕС, да е цитиран конкретният стандарт и да има предупреждение с определен шрифт и големина за риска от използването ѝ.

За зрителите на Bulgaria ON AIR той каза още, че е забранено да има копчета, пайети и топчета по детските бански, тъй като те крият риск от задушаване и друг вид наранявания. 

Потребителските ни права пък остават дори при поръчка на бански или артикул от интернет. Имаме право да върнем стоката и да си искаме парите обратно, ако тя е повредена или опасна.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК