България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мануела Попова: Въпрос на възпитание е да се отнасяш добре с различните!

Проектът "Не ми се обиждай, но…" привлече вниманието на хиляди само за няколко дни

05.08.2019 | 09:33 Редактор: Юлия Христова

Здравейте, казвам се Мануела и може да не ми личи, но съм инвалид. Имам дефекти на сърцето, бъбреците, ръцете и съм родена без матка.
Често получавам реплики, като тази, която държа в ръцете си, защото не попадам в стереотипите за това как трябва да изглежда един инвалид (освен може би по броя белези, които пресичат тялото ми)...

Така звучи началото на проекта на Мануела Попова, инициатор на "Не ми се обиждай, но…", който за броени дни стана изключително популярен в социалните мрежи. Той е насочен към хора с различни увреждания, здравословни проблеми, полова идентичност, расова принадлежност и цели битка с наложените в обществото стереотипи.

Въпреки здравословните си проблеми Мануела завършва висше образование в Нов български университет, специалност "Връзки с обществеността".

"Независимо дали си различен или не, трябва да застанеш с лицето си пред другите. Това, което е част от мен като заболяване, не ме определя", каза тя в ефира на "България сутрин". 

По думите ѝ след създаването на проекта е получила съобщения и обратна връзка от стотици хора, част от които също са с "невидими" увреждания.

"Не очаквах проектът да се развие толкова скоростно. Оставям хейтърските съобщения, не реагирам на острото с остро. Много хора просто не разбраха посланието ми, но и много ме подкрепиха", каза тя пред Bulgaria ON AIR. 

"Въпрос на възпитание е да се отнасяш добре с различните!", допълни Мануела. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК