България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Искат извънредно положение в страната заради чумата по свинете

Предвидени са протести, стопаните зоват за удължаване на срока за умъртвяване

02.08.2019 | 08:45 Редактор: Ралица Братанова

Кризата с африканската чума продължава да расте. В няколко града в страната са предвидени протести, а част от стопаните все още отказват да умъртвят животните си. Работещи в сферата се оказват застрашени от това да останат без доходи.

"20 хиляди души работят в индустриалните свинеферми. Това означава, че тези хора са с трудов договор, срещу който стоят осигуровки за всички рискове. Ако те бъдат прекратени, могат да получат своите обезщетения", заяви в "България сутрин" председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Светла Василева.

Тя каза, че работодателите, които са в Северна България, смятат да задържат своите работници. Според нея ще бъде трудно свинекомплексите да се възстановят, но най-вероятно стопаните им ще опитат.

На фона на кризата в няколко области в страната, в една от най-големите свинеферми, намираща се в Добричко, няма установена зараза.

"Това, което направихме е да обявим извънредно положение преди проблемът да е дошъл на територията на областта, защото всички мерки, които трябва да се вземат по отношение на редуциране на свинете от т.нар. "заден двор", искат определено време за реакция и изпълнение", коментира ръководителят на свинекомплекса Румен Караманов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в Добричко е проведена разяснителна кампания за опасностите от отглеждането на прасета в "задния двор", предложени са обезщетения на стопаните и те се съгласили да предприемат мерки преди болестта да е дошла.

"В момента трябва да се вземат спешни мерки от създадената вече ситуация. Ние апелираме да се въведе извънредно положение в цялата страна", коментира д-р Румен Караманов.

Василева сподели мнението на д-р Караманов, че трябва се въведе извънредно положение в цялата страна.

"Ако чакаме във всяка област да намерим проба, която е положителна, тогава смятам, че ще е късно. Необходими са радикални мерки и подкрепа от цялата общественост", заяви Василева.

След срещатата между министър Десислава Танева и 31 кмета от област Пазарджик, които отказваха да умъртвят доброволно прасетата там, срокът за това беше удължен с една седмица.

"Водихме разговор, обяснявахме какво е АФЧС, как трябва да се борим с нея, какви рискове крие за свиневъдния отрасъл в страната и какво е състоянието в Европа и света", обясни министър Танева.

Протестиращите поставиха ултиматум на държавата. Поискаха до 12 часа днес заповедта за умъртвяване на прасетата да бъде отменена. 

Властите вече търсят начини да стимулират дребните стопани, които не са регистрирали животните си, но ще ги умъртвят доброволно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК