Напрежение заради умъртвяването на прасета, задават се протести (Обновена)

Стопани заплашват с демонстрации в Пазарджик, Ямбол и Сливен

01.08.2019 | 12:50 Редактор: Елена Несторова

Напрежение заради умъртвяването на домашни прасета заради африканската чума. Кметовете на населените места в Пазарджишко излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудителното умъртвяване.

Крайният срок за доброволно изпълнение на заповедта е утре. В 20-километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта. Стопаните от района пък заплашиха с протести. Такива са предвидени още в областите Ямбол и Сливен.

"Ние сме против убиването на домашните животни. Тези животни не ги гледаме за хоби, а това ни е поминъка. Министър Дончев поиска да помагаме срещу чумата, но това не е помощ. Трябва да се обясни на населението каква е тази чума, какъв е изходът от тази ситуация и да се компенсират хората. Крайни мерки обаче не са необходими. Напрежение има в целия регион", категорични са местните.

По време на срещата между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и кметовете се стигна до консенсус - срокът за умъртвяване на свинете, се удължава с една седмица.

Междувременно стана ясно, че утре ще се проведе протест срещу евтанизацията на домашни свине. Демонстрацията е насрочена за 16:00 часа на централния площад в Пазарджик. 

В Северна България пък започват проверки дали са умъртвени всички прасета от личните стопанства, които са на 20 километра от големите свинекомплекси. В Русенска област продължава евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вирусът.

Българската агенция по безопасност на храните потвърди и две нови огнища на африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път в областите Пловдив и Разград.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК