България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: ГЕРБ трябва да се надскочи, БСП - да се откаже от себе си

Първан Симеонов коментира горещите теми и предстоящия местен вот

01.08.2019 | 09:06 Редактор: Елена Несторова

От вчера депутатите са във ваканция, а Народното събрание ще заработи отново от средата на септември.

Скандали с европейски средства, евтини жилища, оставки по върховете, престрелки между президент и правителство, субсидии за партите и избори – под какъв знак изпращаме политическият сезон?

Кризите с чумата и хакерската атака ще продължат под формата на предизборна употреба, посочи политологът Първан Симеонов е "България сутрин".

"Ще се появи и ново. Поводи и скандали има навсякъде", каза още той.

На въпрос дали се появяват процеси на замитане на големи теми, той отговори, че на всяка крачка се появяват такива проблеми. Според него това се дължи на цялостния управленски стил.

Първанов направи анализ и на предстоящите местни избори. На мнение е, че при балотажи в по-големите градове битката за властта няма да е толкова лесна за ГЕРБ.

"БСП ще трябва да играе много креативно. Трябва да намира някакви хора ала Радев, които да стигат до балотаж и да успяват да се харесат и на десните хора, доколкото ги има в България. Ако ГЕРБ има задачата да надскочи себе си, БСП има сходна задача - трябва да се откаже от себе си, за да победи. Ако заложи на тяснопартийното като на Европейските избори, БСП ще загуби. Но ако заложи мрежово на личности, които държат отворени врати, навсякъде ще спечелят", каза той.

По думите му няма да е лесно на ГЕРБ да спечелят кметските избори в София, тъй като настоящият кмет Йорданка Фандъкова вече е свързвана с лошото в града. 

Според него в Пловдив също е интересна ситуацията с кандидатурата на Славчо Атанасов от ВМРО. Традиционно на ГЕРБ не било лесно и с вота във Варна.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК