България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България продължава да е в състезанието за завода на Volkswagen

Превъзхождаме Турция по доста показатели, смята министърът на икономиката Емил Караниколов

31.07.2019 | 09:03 Редактор: Бойко Димитров


България продължава да е в състезанието за строежа на завода на автомобилния гигант Volkswagen. Това каза в "България сутрин" министърът на икономиката Емил Караниколов. Според него страната ни превъзхожда Турция по доста показатели.

Караниколов обясни, че инвестицията на германския концерн ще е за 1,4 милиарда евро, като ще се отворят между 4 и 5 хиляди работни места. Той допълни, че решението къде ще бъде построен завода ще бъде взето през септември.

"Един от представителите на Борда на Volkswagen каза, че все още не е взето окончателното решение къде ще е завода на компанията. България продължава да е в състезанието. Превъзхождаме Турция с членството ни в ЕС, по-ниските оперативни разходи, висококвалифицираната работна ръка и локациите, които предлагаме", каза министърът.

Караниколов коментира и епидемията от африканска чума по свинете, която удари България. Според него, ако не бъде спряна болестта ситуацията може да стане критична.

"Епидемията по свинете е изключително сериозна и се разраства бързо. Трябва първо да я спрем и след това да търсим причини и виновни. Проблемът е дали ще бъдем в карантина в периода за износ и дали ще фалират свинефермите. Ако не спрем епидемията ситуацията може да стане критична", разясни той пред Bulgaria ON AIR

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК