България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кризата с африканската чума: Една четвърт от свинете у нас са заразени

Държавата предприема строги мерки в опит да се справи с болестта

31.07.2019 | 08:47 Редактор: Ралица Братанова

Свиневъдството в България е от порядъка на 400 хиляди свине. В момента около 100 хил. от тях са засегнати от африканска чума. Това обяви в ефира на "България сутрин" началникът на отдел "Здравеопазване на животните" в БАБХ д-р Александра Митева.

Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България могат да умъртвят животните си доброволно. Според заповедта на земеделското министерство за Южна България този срок изтича на 2 август.

"В цялата страна мерките за контрол на заболяването са засилени с основен фокус домашни и диви свине. Мерките за ранна диагностика, контрол и надзор на болестта са поставени още пред 2018 година", посочи д-р Митева пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че не навсякъде действащите органи срещат съдействие от стопаните  и това затруднява ликвидирането на огнищата, особено в стопанствата от типа "заден двор", където прасетата се укриват.

По думите ѝ всяка съпротива за изпълнение на ветеринарните мерки води до забавяне и е в ущърб на държавата и обществото, защото рискът от разпространяване на болестта е голям.

"Целият ни ветеринарен капацитете е впрегнат в рамките за контрол на това заболяване, имаме и отлично сътрудничество с другите институции като МВР, но на места има необходимост от подобряване", обясни началникът на отдел "Здравеопазване на животните" в БАБХ.

Тя каза още, че днес бъдат стартирани мерките за ликвидирането на огнището в с. Попина. Продължават действията и в огнищата във Видин, продължават и надзорните мерки в цялата страна.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК