Нов случай на африканска чума, този път във Видинско

Евтаназират нови 40 хил. прасета в Русенско

29.07.2019 | 17:00 Редактор: Тодор Петров

Открит е нов случай на африканска чума във Видин. Прасето е отглеждано в така наречения "заден двор" в ромската махала в дунавския град.

Там отглеждат десетки прасета. От 7 месеца Янко отглеждал животните в двора си. Когато преди няколко дни забелязал, че те не изглеждат добре и потърсил ветеринар.

 

Заразата вече се е прехвърлила и в съседния на Янко двор. На 3 километра от там ще бъдат евтанизирани всички прасета. В този район обаче попада и свинекомплекс, в който се отглеждат близо 4 хиляди прасета.

Взетите проби вчера били отрицателни, днес са взети нови и се чакат резултатите. От свинефермата са категоричини, че повече от година при тях действат собствени мерки за биосигурност.

Започва евтаназията на животни в Голямо Враново. Това е третата индустриална ферма в област Русе, засегната от aфриканската чума по свинете. Трябва да бъдат унищожени 40 хил. животни. 

От индустриалната ферма в Голямо Враново обаче настояват здравите прасета да бъдат запазени. Единственият свинекомбинат в Русенско, където не е открита зараза, е този в Юделник.

Снимка: Pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК